Hádanka. Co to je Cascade, Centennial, Citra, Agnus? Tušíte, že. Jedná se o chmel, z kterého bylo dnes uvařeno sokolské pivo Nazdar! pro XVII. všesokolský slet. A pozor: v experimentálním pivovaru Plzeňského Prazdroje ho uvařila sokolka – sládková Lenka Straková.
„Kladli jsme důraz na svěží chuť bez vysokého obsahu alkoholu ke zpříjemnění horkých letních dní bez výčitek,“ říká Straková o osmi stupňovém pivu, které je klasickým spodně kvašeným výčepním pivem. „Je to lehké pivo, slabší, ale díky kombinaci více druhů sladu pořád docela plné,“ prozrazuje.
Spodně kvašený sokolský výčepní speciál se na scéně objevuje podruhé. Poprvé se pil předloni jakoVolba sládků Plzeňského Prazdroje u příležitosti 160. výročí založení Sokola. Znalci Sokola vědí, proč se pivu říká Nazdar!, je pojmenované podle tradičního sokolského pozdravu.
Straková původní recepturu drobně upravila. „Osmdesát procent je stejných, malinko se měnily slady a chmele. Snažila jsem se pivo trošku vylepšit,“ říká Straková. Jak? Třeba chmelem, český je v pivu na hořkost a tři americké mu dodávají aroma, aby bylo pivo víc osvěžující.
ivo se začalo vařit v šest ráno a celý proces trval až devět hodin. Během vaření si mezi prvními pivo ochutnali a přivoněli si i sokolové z jednoty Sokol Plzeň – Koterov, i ve sletovém oblečení skladby v Rytmu srdce pro dorostenky a ženy, a také Jan Haupt, šéf Odboru sportu ČOS.
Následuje týden kvašení, aby kvasinky z cukru udělaly alkohol a bublinky. „Ležení bude zhruba dva až tři týdny. Pak proběhne finální ochutnávka a pivo se bude moct stočit do plechovek a do sudů a pojede nejkratší cestou do Prahy na slet,“ doplňuje Straková.
Straková je členkou badmintonového oddílu v Sokole Doubravka asi 20 let. Všichni o ní vědí, že je sládkovou, ale netuší, že vaří pivo na slet. „Je prima, že sokolka vaří pivo pro Sokol,“ uvádí a přidává: „Těším se, až se u nás budu moct pochlubit výsledkem.“
Na nadcházející XVII. všesokolský slet žádnou z hromadných skladeb nenacvičuje. Na to ve svém nabitém kalendáři nemá čas. „Já přispěju pivem,“ usmívá se.
Sokol jí ale za těch dvacet let přirostl k srdci. „Líbí se mi, jak jsou všichni bratři a sestry. Atmosféra je tam rodinná,“ říká žena, která pracuje v Plzeňském Prazdroji, kde mimo jiné vymýšlela i pivní novinky. Poté stála u zrodu experimentálního pivovaru Proud, kde nyní vaří pivní speciály pod značkou Elektrárna.
Nazdar! A na zdraví!